Building the Ronald O. Perelman Center for Emergency Services

The Ronald O. Perelman Center for Emergency Services, also known as the Perelman Emergency Center, opened in April 2014. Located at 570 First Avenue at 33rd Street, the 22,000-square-foot facility more than triples the size of the former emergency department. It is equipped with 40 treatment spaces, including three triage rooms, three resuscitation rooms, and three negative-pressure isolation rooms. An on-site pharmacist is on duty 24 hours a day, seven days a week, and there are separate entrances for ambulance and walk-in patients.

Ronald O. Perelman Center for Emergency Services Exterior

In December 2013, NYU Langone’s longtime trustee Ronald O. Perelman, chairman and chief executive officer of MacAndrews & Forbes Holdings Inc., announced a $50 million gift to create the Perelman Emergency Center. NYU Langone built the facility with flood mitigation measures that will help protect the facility against severe storms.

Plans for a new, larger, and more modern emergency room began years before the impact of Superstorm Sandy forced the existing emergency room to close, but the closing afforded us the opportunity to accelerate construction of the new facility, and the Perelman Emergency Center opened 18 months after Superstorm Sandy hit.

Ronald O. Perelman Center for Emergency Services Waiting Area

The Perelman Emergency Center maximizes clinical efficiencies and new technologies in emergency medicine. Its main features include:

  • spacious treatment rooms and bedside registration
  • state-of-the-art imaging facilities for quick testing and diagnosis
  • efficient intake and discharge processes to make treatment areas available sooner for incoming patients
  • new KiDS Emergency Department, which provides a child-focused and family-centered environment
  • expedited service for less urgent, non-acute patients
  • direct access to NYU Langone’s Comprehensive Stroke Care Center, a nationally recognized program

The Perelman Emergency Center was designed to be flexible and scalable so that its space can be adapted to fluctuations in patient volume.